سبک زندگی معرفی

آنچه درباره عسل باید بدانید

آنچه درباره عسل باید بدانید
آنچه درباره عسل باید بدانید

عسل که آن را به فارسی اَنگَبین (همچنین «انگُبین» و «اَنگُوین» ) گویند، مایعی شیرین و مغذی است که زنبورعسل از شهد گل‌ها تولید می‌کند . با توجه به ازدیاد گفتارها درباره عسل و تشویش در صحت وسقم آنها ، من در اینجا بطور خلاصه آنچه درباره عسل باید بدانید را از معتبرترین منابع گرد آوری کرده ام ؛

 عسل به طور کلی یک ترکیب محلول در آب بسیار غلیظ قندی است. مهم‌ترین قندهای عسل فروکتوز، گلوکز و ساکاروز هستند. عسل به لحاظ داشتن برخی مواد تخمیری در تبادلات غذایی و کمک به هضم غذا بالاترین مرتبه را در میان غذاها دارد .تعدادی از ویتامین‌های اصلی هم در عسل وجود دارند، اما مقدار آن‌ها قابل توجه نیست. میزان املاح معدنی در انواع مختلف عسل متفاوت است و عسل‌های تیره املاح معدنی بیشتری دارند که مهم‌ترین آن‌ها کلسیم، پتاسیم، سدیم، منگنز، آهن، مس، فسفر، منیزیم و گوگرد است. عسل دارای انواع پروتئین، اسیدهای آمینه، اسیدهای آلی مثل اسید فرمیک و مشتقات کلروفیل و مقداری آنزیم و رایحه‌های معطر است.عسل به دلیل مقدار بسیار اندک آب، به سختی فاسد می‌شود و از همین روی نگهداری، انتقال و تجارت آن آسان است. همچنین pH آن ۷/۳ تا ۵/۴ در تغییر است؛ بنابراین با وجودی که عسل یک ماده اسیدی است، ولی به علت شیرینی خاص حالت اسیدی آن محسوس نیست. برای همین اگر عسل‌تان را در ظروف فلزی نگه دارید، هم ظرفتان خرده می‌شود و هم رنگ، بو و طعم آن تغییر می‌کند، پس حتما عسل را در ظروف‌ شیشه‌ای یا پلاستیکی نگه دارید.

رنگ عسل

آنچه درباره عسل باید بدانید

رنگ عسل‌های مختلف، باتوجه به منابع اصلی شهد از سفید روشن تا سیاه متغیراست؛

رنگ عسل اقاقیا:                                       سفید روشن مانند آب
رنگ عسل افرا:                                          لیمویی رنگ
رنگ عسل اسپرس:                                     زرد طلایی
رنگ عسل میوه‌ها:                                   زرد متمایل به قهوه‌ای
رنگ عسل شبدر سرخ:                                 زرد تمایل به قرمز
رنگ عسل نارون:                                         قهوه‌ای
رنگ عسل صنوبر و زبان گنجشک:               سبز تیره تا سیاه
رنگ عسل کنار :                                          عقیقی

تولید عسل

آنچه درباره عسل باید بدانید

تولید عسل از جمع‌آوری شهد گیاهان شروع می‌گردد. بدین ترتیب که زنبور های عسل شهد شیرین و رقیق را از جام گل‌ها جمع‌آوری نموده و به طور موقت در عسلدان خود جمع‌آوری می‌نمایند . موقع برگشت و حمل شهد به کندو، در بین راه مقداری از آب شهد را جذب، و بعداً از کلیه‌ها دفع می‌کنند.
زنبور عسل نمی‌خوابد، بنابراین طول شب فرصت خوبی است برای به قوام آوردن عسل، به این ترتیب که در خلال شب شهدهای ذخیره شده رامجدداً از انبارهای سلول‌ها می‌مکند و به سلول‌ها برمی‌گردانند. در هر نوبت مکیدن و برگرداندن، مقداری دیاستاز (که تجزیه کننده مواد قندی ست) به شهد اضافه نموده و به عکس کمی از آب اضافی شهد را به کمک جداره‌های عسلدان جذب می‌کنند. این عمل، تا به قوام رسیدن عسل توسط زنبورانی که این وظیفه را به عهده دارند، آن قدر ادامه پیدا می‌کند تا شهد حاصله به مایع غلیظ قوام یافته‌ای تبدیل شود.

ترکیبات عسل

ترکیبات عسل بسته به نوع تغذیه زنبور عسل بدین معنی که از چه گلی یا گلهایی استفاده کرده متفاوت است. یعنی عسل تولیدی بسته به این که زنبور، از چه گیاهی استفاده کرده گوناگون است. عسل‌‌های تیره نسبت به عسل‌‌های روشن مواد معدنی بیشتری دارند.

مواد مغذی در هر ۱۰۰ گرم عسل (میانگین)

انرژی                                              ۳۰۴ کیلوکالری
کربوهیدرات‌ها                             ۸۲٫۴g
– قندها                                     ۸۲.۱۲g
-فیبر                                         ۰٫۲g
چربی                                            ۰g
پروتئین                                      ۰٫۳g
آب                                               ۱۷g
ریبوفلاوین (ویتامین ب۲)           ۰٫۰۳۸ میلی‌گرم (۳٪)
نیاسین (ویتامین ب۳)                 ۰٫۱۲۱ میلی‌گرم (۱٪)
پانتوتنیک اسید (ویتامین ب۵)   ۰٫۰۶۸ میلی‌گرم (۱٪)
ویتامین ب۶                               ۰٫۰۲۴ میلی‌گرم (۲٪)
اسید فولیک (ویتامین ب۹)        ۲ میکروگرم (۱٪)
ویتامینسی                             ۰٫۵ میلی‌گرم (۱٪)
کلسیم                                       ۶ میلی‌گرم (۱٪)
آهن                                          ۰٫۴۲ میلی‌گرم (۳٪)
منیزیم                                      ۲ میلی‌گرم (۱٪)
فسفر                                       ۴ میلی‌گرم (۱٪)
پتاسیم                                    ۵۲ میلی‌گرم (۱٪)
سدیم                                      ۴ میلی‌گرم (۰٪)
روی                                       ۰٫۲۲ میلی‌گرم (۲٪)

تشخیص عسل تقلبی

تصور غلط و رایج در ایران این است که عسل شکرک‌زده، سفت شده و رس‌کرده را تقلبی می‌دانند. برخی دیگر نیز رنگ عسل یا نحوه جریان آن هنگام ریخته‌شدن را ملاک تشخیص می‌دانند. اما عسل طبیعی و خالص را فقط می‌توان در آزمایشگاه‌های مواد غذایی از انواع تقلبی تشخیص داد و حتی حضور بر سر کندو کمکی به تشخیص نمی‌کند. تنها روشی که آنهم تا حدودی می‌تواند به شناخت عسل کمک کند این است که
آن را داخل یک لیوان آب سرد بریزید. اگر قطره‌های عسل حل نشدند و ته لیوان ته‌نشین شدند، عسل اصل است، اما اگر عسل در آب حل و ذرات آن به صورت رشته‌هایی در آب ناپدید شدند، احتمال اینکه آن عسل تقلبی باشد بیشتر است.

تشخیص عسل تقلبی
☑ رس شدن عسل: رس شدن به معنای رسوب کردن و کدر شدن عسل است. عسل طبیعی به دلیل داشتن دیاستاز بعد از مدتی ته‌نشین می‌شود و شکرک می‌زند؛ یعنی ذرات قند عسل متبلور می‌شود و عسل مانند روغن نباتی سفت می‌شود.خوردن این نوع عسل از نظر اطبا و کارشناسان نه تنها ضرر ندارد که خیلی هم مفید است اما بیشتر مردم اگر عسل‌شان به این حالت دربیاید، فکر می‌کنند خراب شده و دیگر از آن استفاده نمی‌کنند. اما عسل‌های غیرطبیعی به دلیل نداشتن دیاستاز نه شکرک می‌زنند و نه ته‌نشین می‌شوند. در ضمن یادتان باشد که عسل‌های پاستوریزه و حرارت دیده که کم‌خاصیت شده هم شکرک نمی‌زنند.

خواص درمانی انواع عسل

عسل از سالم‌ترین خوراکی‌هاست، به شرطی که از اول سالم به عمل آمده باشد چون در بعضی مناطق زنبورها از گل گیاهان سمی شهد می‌مکند یا از شهد گیاهانی که سمپاشی شده‌اند، استفاده می‌کنند که نتیجه آن تولید عسل نامرغوب یا حتی سمی است. حواستان باشد عسلی که بوییدن آن شما را به عطسه بیندازد، خوردنش مستی و سکر بیاورد یا چشیدنش گلو را بسوزاند، عسل نامرغوبی است که باید از خوردنش پرهیز کرد. لازم بذکر است مصرف عسل برای کودکان زیر دو سال به دلیل ایجاد سم بوتولینم، خطرناک است.

عسل با موم

آنچه درباره عسل باید بدانید

گاهی اوقات عسل را بدون آن که تصفیه کنند با موم آن می‌فروشند و در چنین حالتی موم در درون عسل مایع غوطه می‌خورد و در هنگام مصرف باید عسل را مکید و موم آن را همانند آدامس جوید، این نوع عسل برای بهبود گوارش و آلرژی و درمان سینوزیت مفید است.

عسل جایگزین نوشابه‌های انرژی‌زا

اگر مایل هستید انرژی خود را افزایش دهید، چرا عسل را جایگزین نوشابه‌های انرژی‌زا نمی‌کنید؟ مقداری عسل خالص را در آب حل کنید و بنوشید. قند این نوشیدنی جذب شده و وارد جریان خون می‌شود و در نهایت خستگی شما را کاهش می‌دهد. این راهکار ساده اما در عین حال موثر و طبیعی است و کمک خوبی برای درمان سوختگی‌ها به شمار می‌رود

مرهمی طبیعی بر زخم‌ها

عسل برای تقویت سیستم ایمنی بدن موثر است و به دلیل دارا بودن خاصیت آنتی باکتریالی، هم از داخل و هم از بیرون به بازسازی و ترمیم بافت‌های بدن کمک می‌کند و تاثیر شفابخش در بهبود زخم‌ها دارد.

عسل چاق می‌کند یا لاغر؟

عسل، مناسب‌ترین شیرینی‌ برای افراد چاق و دارای اضافه‌وزن و حتی در حال رژیم است؛ البته به شرطی که بیشتر از یک قاشق غذاخوری در روز مصرف نشود. از طرفی مصرف مداوم و به‌ اندازه عسل‌ طبیعی به از بین بردن چربی‌های بدن به‌ ویژه چربی‌های اطراف قلب بسیار کمک می‌کند و به همین دلیل در پیشگیری از بروز سکته‌های قلبی نیز موثر است.

معجون های معجزه گر عسل

☑ معجون عسل و دارچین

آنچه درباره عسل باید بدانید
همه ما در مورد خواص عسل و دارچین و تاثیر معجزه‌ آسای آنها بر درمان بیماری‌ها، اطلاعاتی داریم اما شاید تا کنون کمتر کسی به ترکیب این ۲ اکسیر جادویی با یکدیگر برای درمان بیماری‌ها توجه کرده باشد.برای مثال ترکیب عسل و دارچین با یکدیگر و مالیدن آن روی محل دندان درد یا درد‌های آرتروزی، تا حدود زیادی درد را کاهش می‌دهد.گاز معده هم با خوردن ترکیب عسل و دارچین درمان می‌شود. تحقیقات نشان می‌‌دهد که افزودن عسل و دارچین به چای ، ظرف مدت ۲ ساعت، سطح کلسترول خون را تا۱۰ درصد کاهش می‌دهد.اگر هم سرما خوردید تا ۳ روز، روزی ۳ بار ترکیب عسل و دارچین نوش‌جان کنید تا سرفه ها قطع شده و سینوس‌ها تمیز شوند. همچنین اگر به دنبال کاهش وزن هستید صبح‌ ناشتا یک فنجان مخلوط آب جوشیده، عسل و دارچین میل کنید.
به گفته پزشکان، عسل و دارچین سیستم دفاعی بدن را تقویت می‌کند و ضعف را از بین می‌برد. همچنین این اکسیر، پوست را جوان و شفاف می‌کند و روند پیر شدن سلول‌ها را به تاخیر می‌اندازد.

☑ معجون عسل و لیمو

آنچه درباره عسل باید بدانید
وقتی که اولین علائم گلو درد را می‌بینید وقت را تلف نکنید و به سراغ عسل بروید. در این صورت گلودردتان خیلی زودتر درمان می‌شود. یک لیموترش بزرگ بردارید و آب آن را بگیرید. ۵ قاشق غذاخوری عسل به آن اضافه کنید. هم بزنید و زمانی که احساس کردید گلویتان می‌سوزد یک قاشق چای‌خوری میل کنید. حتماً قبل از خواب هم یک قاشق چای‌خوری از این شربت معجزه گر بخورید. می‌توانید مقداری عسل را در آب گرم حل و با آن قرقره کرده و بعد قورت دهید.

☑ معجون عسل و لیمو و زنجبیل

آنچه درباره عسل باید بدانید
معجونی زمستانی و دارویی قدرتمند مخصوص سرماخوردگی و گلودرد است.

☑ معجون شیر با عسل ، دارچین ، زنجبیل و موز

این معجون جهت تقویت قوای جنسی بسیار توصیه شده است

 

سایر محصولات زنبورعسل

عسلک: زنبورها شیره‌های شیرین روی برگ بعضی درختان ـ که به وسیله شپشک‌ها تولید می‌شود را می‌مکند و همان مراحل تولید عسل را روی آن انجام می‌دهند. به این شهد غلیظ شده ـ که شباهت زیادی به عسل دارد ـ عسلک می‌گویند. خواص عسلک کمتر از عسل است ولی مصرف‌کننده قادر به تشخیص عسل از عسلک نیست.

بره موم: مخلوطی است از صمغ چندین درخت مانند نارون، تبریزی، شاه بلوط و… که به پای زنبور می‌چسبد بره موم اثر میکروب‌کشی دارد که در ساخت کندو به کار زنبورها می‌آید. پزشکان، بره موم را از قوی‌ترین آنتی‌بیوتیک‌ها می‌دانند و از آن استفاده دارویی می‌کنند و در ضمن «زهر» زنبورعسل هم برای انسان خاصیت ساختن «پادزهر» را دارد.

ژله رویال: ماده‌ای است که از غده مغزی زنبوران کارگر ترشح می‌شود و به کار تغذیه زنبورهای نوزاد می‌آید. نوع خاصی از این ژله که ژله شاهانه یا شاه انگبین نام دارد ، غذای مخصوص ملکه است. این ژله از انواع قندها و چربی‌ها تشکیل شده که خاصیت‌های دارویی زیادی دارد البته هرکیلوی آن قیمتی حدود یک میلیون تومان دارد.

 آنچه درباره عسل باید بدانید
ژل رویال یک ماده غذائی بسیار ارزشمند و داروئی است که در درمان بسیاری از ناتوانی‌ها و امراض موثر می‌باشد از جمله در کاهش چربی خون، تنظیم هورمون‌ها، کمک به باروری و تسریع در بهبودی ناتوانی جنسی، کمک به رشد استخوان، محرک رشد، اشتهاآور، رفع سختی رگ‌ها، بهبودی روماتیسم مفصلی، درمان افسردگی، افزایش دهنده مقاومت بدن در مقابله با عفونت‌ها و جلوگیری از پیری زودرس بسیار موثر است.
به خاطروجود آنزیم‌ها و هورمون‌های موجود ، ژل رویال زود فاسد می‌شود . لذا بهتر است از تماس با نور و اکسیژن هوا جلوگیری نمود تا تجزیه نشود و الزاماً در یخچال یا فریزر نگهداری شود.

منبع۱منبع۲
شغل رویایی خودت را بساز

برای ادامه مسیر و انتشار مطالب جدید و بروز به حمایت شما نیازمندیم
برای حمایت از ما " لطفا " بر روی تبلیغات سایت کلیک کنید
درباره حمایت از ما بیشتر بدانید

درباره نویسنده

میثم ذوالفقارلو

میثم ذوالفقارلو

مدیر و نویسنده سایت تک وو

یک علاقمند به اشتراک گذاری آموخته های خود در زمینه تکنولوژی گجت ها ، اپلیکیشن ها و دنیای پیرامونمان

قوانین بخش نظرات در تک وو

  • نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که در آنها از الفاظ زشت و رکیک استفاده شده باشد تایید نخواهند شد.
  • نظراتی که به صورت اسپم و تکراری فرستاده شوند تایید نخواهند شد.
  • نظراتی که جنبه تبلیغاتی و معرفی محتوای شخصی باشند و یا ربطی به موضوع پست مربوطه نداشته باشند حذف خواهند شد.
  • برای انتقادات ، درخواست ها و پیشنهادات خود از طریق فرم تماس با ما اقدام کنید.
  • نظرات ممکن است بدون پاسخ تایید شوند که در اینصورت باید منتظر پاسخ از سوی دیگر کاربران باشید.
  • نظرات فینگلیش تایید نخواهند شد.

پیام بگذارید

سه − دو =